allmänna tips för att ersätta en motorcykel tändsystem

Delar i tändsystemet

timing

Kontrollera komponenter

Batteri

Tändstift

En motorcykel tändsystem är nödvändigt för din motorcykel för att starta. Systemet består av 4 delar, som var och en kan ha sina egna problem. Du kan bytas ut mot motorcykeln tändsystem själv och det är mycket billigare än att ha en mekaniker att göra jobbet åt dig.

Motorcykeln tändsystem består för 4 separata delar

När magneten på svänghjulet passerar triggenheten, är det utlösande spole som befaller den svarta lådan för att skicka ut en gnista som orsakar antändning.

När du byter motorcykeln tändsystem, måste du se till att tidpunkten är korrekt inställd. Bandet måste vara inställd på mycket specifika punkter för att frisättningen av bensin från bränslesystemet för att sammanfalla med tändgnistan.

Du kan hitta specifika mätningar tids för ditt märke och modell i bruksanvisningen. Justeringarna är inte lätt för dem som inte har gjort dem innan så att du kan behöva hjälp av en vän eller en professionell för att sätta bältet korrekt.

Du kanske inte behöver byta hela motorcykel tändsystem. Problemet, till exempel, skulle kunna vara i tändspolen. Det är värt att kontrollera komponenter innan du byter allt.

Du kan kontrollera tändspolen genom att ta bort tändkablarna sedan ta bort de två andra anslutna kablar med en skiftnyckel. Tagit ett ohmmeter och ställ in den RX1 sedan hålla sonderna mot de mindre kontakterna på spolen. Leta efter en läsning av mellan 2,5 ohm och 3,1 ohm. Om du får någon annan läsning, är tändspolen defekt.

Du kan bekräfta värden genom att ställa ohmmetern till Rx1,000 ohm och håller sonderna mot anslutningarna för tändkablarna. Om inte din läsning är mellan 10.000 ohm och 12.500 ohm, är din tändspole skadad. Du bör byta ut det, men du ska inte behöva byta ut hela motorcykel tändsystem.

I många fall, helt enkelt byta ut tändspolen kommer att ta hand om eventuella tändnings problem som kan ha drabbats utan att göra någon ytterligare arbete.

När du byter ut motorcykeln tändsystem, bör du också kontrollera batteriet för att säkerställa att det är att sätta ut tillräckligt med ström för cykeln. Om det är för svag, kommer det inte att finnas tillräckligt med ström körs till tändsystemet och detta kan även vara problemets kärna.

Den verkliga lärdomen är att du inte automatiskt behöver ersätta hela tändsystemet bara för att det finns ett problem. Testa varje element och felsöka problemet innan någon tillvägagångssätt som kan vara dyrt och tidskrävande.

Om du byter motorcykeln tändsystem, bör du också byta ut tändstift på cykeln, särskilt om de gamla har varit på ett tag. När du tar bort de gamla, inspektera dem noga. Om en av dem är ganska vitt, är det ett tecken på att det skulle ha tagit emot en mager blandning. Alternativt, om en är mycket mörk, det har varit att få en alltför rik blandning. Du kommer att behöva justera förgasaren för att rätta till detta problem.