gavel eller hip tak: för-och nackdelar

praktiska överväganden

Ventilation

Kosta

estetiska överväganden

Oavsett om du utforma en gavel eller hip tak på ditt hem, finns det skäl att göra för båda typerna. Om du är osäker på vilken väg att gå, men, jämföra dem i fråga om kostnader, svårighetsgrad, styrka och utseende. Det finns fördelar och nackdelar för varje, och det kan vara så att strukturen i ditt hem är bättre anpassade till det ena eller det andra. Om så inte är fallet och du har ett val att göra, väga praktiska och estetiska problem lika innan beslut fattas.

Titta först på konstruktionen av de två typer av tak. Sadeltak har två ansikten, medan höft tak har fyra, vilket innebär att byggandet av en höft tak är mer delaktiga. Sadeltak består av två uppsättningar av parallella takbjälkar som fäster fackverket, vinkel upp och möts vid åsen ombord, virkesstycke som sträcker sig hela längden av strukturen. När på plats, de vertikala sidorna av strukturen når upp till fascia, vilket gör en triangelformat toppen.

En hip tak, å andra sidan, består av en kortare ås ombord tillsammans med flera typer av takstolar: vanliga, stålar, slut, och höft takbjälkar. Följaktligen är det mer komplicerat. På ett sadeltak, takbjälkar träffas på åsen ombord. På en höft tak gemensamma takbjälkar träffas på åsen ombord, end takbjälkar måste uppfylla ändarna, att höft takbjälkar backen upp från hörnen möter åsen styrelsen vid 45 grader, och jack takbjälkar skär höft takbjälkar ända upp till nock styrelse från vinkelräta sidor. Båda typerna tak kräver exakt mätning, nedskärningar, och installation, men höft tak har flera element som kan gå fel.

Förutsatt att det finns en kvadratfot av ventilationsförmåga per 150 kvadratfot vinden eller kryp, det finns ingen ventilation fördelen att ett tak har över den andra. Sadeltak kan använda gavel ventiler som installerar i sidospår i hemmet. Ridge ventiler används också med sadeltak. Box eller dome ventiler fungerar bara för antingen tak typ, som kommer under-takfot eller soffit ventiler.

Även om taket kvadratmeter fungerar att vara densamma mellan en gavel och en höft tak, kommer en entreprenör sannolikt tillbringar mer tid utforma en höft tak. Detta innebär ett sadeltak är i slutändan billigare när det gäller installation.

Sadeltak går isär i utseende från höft tak. De gör det möjligt för fullständigt exponerade sidor, medan höft tak sitter ovanpå den inramade struktur, avslöjar samma mängd sidospår på alla sidor. Om kostnaden för installationen är i alla fall att du kommer utseendet på taket vara sista avgörande punkt. Fundera på hur du vill att ditt hem ska se ut och plocka taket typ som bäst passar din vision.

Om du bor i en region som drabbats av orkaner, vissa hävdar att höft tak är starkare än sadeltak i mycket kraftiga vindar. Andra säger att det inte finns några bevis som stöder detta. Således är styrka oftast inte ett problem. För- och nackdelar med varje, då kretsar främst runt kostnad och svårighetsgraden för att skapa.