ört trädgårdsarbete i skuggan

Shade Typer

hantera Shade

Fördelar med Shade

Plantering i Shade

BEFINNA SIG. Conrad, även känd som Bonnie, är en själv bekände “heltid geek, och deltid författare.” Hon ger henne “nördiga” entusiasm för gör-det-själv-projekt, och know-how för allt tekniska, hennes läsare med artiklar som “billiga men fantastisk landskapsarkitektur idéer”, “Hur man ljudisolerade rum,” och “Tips för skapa en Super Spöklikt spökat hus.

Rachel Klein är en ivrig trädgårdsmästare, och en mästare på växande allt från grundläggande örter druvor – utan användning av bekämpningsmedel eller bekämpningsmedel. Hon älskar också att torka, sylt eller knipa något hon växer. Rakel har trädgårdsarbete kompetens bortom hennes år.

Det finns många sorter av örter som trivs i shadier förhållanden. Även om det är sant att många örter föredrar att ha fullt solljus, kan vissa örter behöver fullt solljus i de nordliga regionerna, men föredrar shadier områden i varmare regioner i landet.

TIPS: Vår expert trädgårdsrådgivare, tillägger Rachel Klein: “Om du plågas av en helt skumma trädgård men du längtar efter sol älskande örter, såsom oregano och basilika, skapa reflexer runt din säng för att återspegla solljus till dem Gamla speglar. fungerar bra, så länge du inte har något emot dem utsätts för väder och vind.

Innan du väljer örter för en skugga trädgård, få en god förståelse för vad som menas med skugga, halvskugga, och filtreras solljus. Dessa termer används ofta i världen av trädgårdsarbete, men det kan ibland vara svårt att få en god definition av dessa gemensamma termer.

Partiell skugga – Ett område av trädgården anses vara i partiell skugga om det får minst 6 timmars direkt solljus per dag, men med åtminstone fyra av dessa timmar som äger rum på morgonen, när solljuset är mindre intensiv.

Filtrerad solljus – Vid filtrerad solljus, en del av solljuset blockeras av naturliga föremål som träd, eller genom artificiella konstruktioner som byggnader eller gitter.

Full Shade – Vid full skugga, finns det ingen direkt solljus alls. Några växter, andra än vissa blommor, kan frodas i total skugga.

Om du måste plantera örter i skuggan av träd, är det en bra idé att beskära några av de nedre grenarna för att ge mer solljus för att komma igenom. Beskärning dessa nedre grenarna också förbättrar luftcirkulationen för örter.

Dessutom kan rötter träden konkurrera med örter för mycket nödvändiga näringsämnen och vatten. I synnerhet träd som bok, röd lönn, socker lönn och björkar konkurrerar med alla andra växter och andra växter kan misslyckas med att växa i sitt företag. Dessa träd har alla omfattande rotsystem, och träden snabbt suga upp alla tillgängliga vatten.

Plantering en örtagård i skuggan ger dig en möjlighet att blanda din favorit örter med andra typer av skuggälskande växter, såsom hostas, ormbunkar och många typer av lampor. Denna kombination kan skapa ett vackert landskap, samt att ge färska örter för matlagning och god hälsa. Kom ihåg att de flesta skugga kärleksfulla örter är inbyggt i skogsmark inställningar. Detta innebär att de föredrar en humus rik jord som hålls konstant fuktig utan att vara fuktig. Det är viktigt att ändra dålig kvalitet jordar med en kvalitet kompost eller annat organiskt material före plantering.

Örterna bör planteras antingen före eller efter deras aktiva tillväxtperiod. Vid denna tid, kan växterna ägna hela sin energi till att etablera sig på sin nya miljö. Att bevara fukten i marken och hålla örtagården fuktig, använda en god kvalitet kompost, i kombination med ett par inches av löv mögel, kompost eller väl ruttnade gödsel.

TIPS: Rachel råd, “Örter i en nyans trädgård kommer att kräva mycket mindre vattning än i en full sol trädgård Kom ihåg att endast vatten när jorden ser torrt..”

Du kanske upptäcker att örter planteras i skuggan blomma mindre ofta än i solen. Däremot kommer de fortfarande behåller sin vackra bladverk, doft och smak.

Vissa örter som gör bra i halvskugga, liksom solen inkluderar

TIPS: Rachel varnar dig “Comfrey och mynta är både invasiva örter och kommer gärna strypa ut resten av din trädgård om du inte håller ett vakande öga på dem Skär tillbaka dessa örter vid behov för att behålla sin storlek..

Örter ger en underbar arom, både när de växer i trädgården och när de skördas. Dessutom, färska örter gör praktiskt taget alla maträtt mer delikat, och är ett utmärkt sätt att uppmuntra god hälsa också. Välja skugga toleranta sorter av örter är ett perfekt sätt för trädgårdsmästare med begränsad solljus för att njuta av ett brett utbud av hälsosamma och läckra örter.