möbler rekonditionering 8 – färgning

Tillämpning av Sealer

Det är dina personliga preferenser eller inte att färga. Många människor föredrar naturliga färger mahogny, körsbär, rosenträ, teak ek och lönn. Färgning används för att berika ytstruktur av trä eller mörkare övergripande tonen. Fläckar alltid tillämpas före sluttätningen. Vare färgning eller bara applicera en klar yta, ge tillräcklig ventilation och belysning.

Ta dig tid att testa fläckar och finish på trä. Träslag reagerar olika på fläckar och ytbehandlingar. Om det är en byrå som du arbetar med, test på de inre ytorna av lådorna. Detta kommer också att täta mot fukt och skära ner på svullnad och sprickbildning.

Tips: För att ta reda på vad trä ser ut utan fläck men bara med en klar yta, våt en del av det med lacknafta. Den torkar snabbt utan att höja säden.

Besluta om en fläck färg genom att testa olika nyanser på en del av den bit som inte skulle ses – på insidan av en stol ram, under sätet, eller inuti en låda. Efter att ha valt fläck, tillämpa den jämnt på ren, torr ved. Använd en naturlig borste, som fungerar fläcken i ristningar och hörn lättare än en trasa.

Se till att du täcker varje tum av virkesråvara. Ju längre du lämnar fläck på den djupare det tränger och mörkare den slutliga färgen kommer att bli. För kontroll, lämnar fläck på inte mer än fem minuter i taget. Du kan alltid lägga till fler.

Ta bort överflödigt fläcken med en ren trasa. Ett bra sätt att vara säker på att du har tagit bort alla överskottet är att torka en gång tvärs fiberriktningen med en annan ren trasa. Om det inte finns några ränder, det är ren.

Låt fläcken torka helt innan du fortsätter.

En slipning sealer skall tillämpas efter en fläck. Detta är en transparent sealer på träet att företaget upp fuzz av träfibrer som sticker upp efter strippning och slipning. Slipning sealer uppfanns för att lösa problemet med shellack och lack. Det är också en lösning på lång torktid mellan lackskikt. (Applicera ett skikt av slip sealer och ett lager lack.) Låt sealer torka över natten.

Denna sealer kommer att göra det lättare att slipa träet mjukare nästa dag, före applicering av sluttäckfärg. Använd en planslip och de olika slip former med en 220-slippapper. Ju slätare yta desto längre kommer att pågå, på grund av mindre friktion i rengöring och mindre ställen där smuts kan inge.

Gå över pjäsen med ett vakuum och putstrasa innan du fortsätter.

Varning: Slip sealer är inte avsedd att användas innan en polyuretan finish. Polyuretan kommer inte att ansluta sig till tätning och kommer lossna.

Tips: Använd inte slip sealer innan du använder en polyuretan finish. Polyuretan kommer inte att ansluta sig till tätning och kommer lossna.